Werknemers kiezen voor auto, bijkomend verlof en pensioensparen als extralegale voordelen

Antwerpen, Flexibel verlonen is in opmars: steeds meer werkgevers bieden hun werknemers de mogelijkheid om een deel van hun loonpakket zelf samen te stellen. Uit cijfers van HR-dienstverlener SD Worx blijkt dat in 2016 12.276 werknemers, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2015 (6.207 werknemers) deze mogelijkheid kregen. Meer dan 60% van hen stapten in het Flex Income Plan® van SD Worx, dat dit jaar 10 jaar bestaat. Van hen kiest maar liefst 60% voor de auto. Bijkomend verlof (45,91%), pensioensparen (44,13%), tankbudget (18,86%) en kinderbijslag (16,53%) vervolledigen de top vijf. Nog opvallend: hoewel warrants, of aandelenopties, minder vaak gekozen worden (8,61%), wordt aan dit extralegale voordeel, na de auto, het grootste budget besteed. 

Auto

Bijna 60% van de werknemers met een FIP-budget kozen ervoor om dit (deels) aan een auto te besteden. In totaal werd er 45,75% van het totale FIP-budget besteed aan een auto. Mannen (47,58%) besteedden iets meer van hun budget aan een auto in vergelijking met vrouwen (42,72%). De jongste werknemers (< 25 jaar) besteedden duidelijk het minste budget aan een auto: 20,53% bij de -25 jarigen. Bij de oudere werknemers lag dit tussen 41,1% en 47,12%.

 

Dit verschil heeft twee mogelijke verklaringen. Ten eerste hebben werknemers aan het begin van hun carrière minder budget ter beschikking. Vaak hebben zij nog niet genoeg om al voor een auto te kiezen. Ten tweede is er bij de jongste generatie werknemers ook duidelijk minder interesse in een wagen en kiezen zij bewust voor andere transportmiddelen zoals het openbaar vervoer of de fiets”, aldus Lieve Michiels van SD Worx.

 

Bijkomend verlof

Het tweede meest gekozen extralegale voordeel is extra vakantiedagen (zowel extralegaal als anciënniteitsverlof). 45,91% van de werknemers met een FIP-budget koos voor bijkomend verlof, waaraan zij 4,33% van het totale budget spendeerden. Vrouwen besteedden hier beduidend meer aan dan mannen (5,62% vs. 2,56%).

Pensioensparen

Werknemers hechten ook belang aan voordelen op de lange termijn. In totaal koos 44,13% voor pensioensparen, goed voor 4,66% van het totale beschikbare budget. Dat dit percentage zo laag is, ligt aan het maximumbedrag van €940 voor pensioensparen in 2016, wat de populariteit van het pensioensparen dan weer een beetje relativeert.
De jongste werknemers investeren in de toekomst: het grootste percentage van hun beschikbare budget gaat naar pensioensparen (13,65%).  

- 25 jaar

25 – 30 jaar

31 – 40 jaar

41-50 jaar

+ 50 jaar

13,65%

8,15%

5,52%

3,89%

3,11%

Percentage van het totale beschikbare FIP-budget dat besteed wordt aan pensioensparen, per leeftijdscategorie.

 

Tankbudget en kinderbijslag

Het tankbudget en kinderbijslag vervolledigen de top vijf van de meest gekozen extralegale voordelen. 1.429 of 18.86% van de werknemers met een FIP-budget kozen in 2016 voor een tankbudget, goed voor 3,41%.

Kinderbijslag werd door 16,53% gekozen; zij spendeerden hieraan 3,41% van het totale beschikbare budget. Opvallend is dat mannen een groter percentage van hun budget besteedden aan kinderbijslag dan vrouwen (2,46% vs. 1,93%). Niet verwonderlijk spenderen werknemers tussen de 31 en 50 jaar voor het grootste percentage aan kinderbijslag.

- 25 jaar

25 – 30 jaar

31 – 40 jaar

41-50 jaar

+ 50 jaar

0,08%

1,09%

3,12%

2,89%

1,03%

Percentage van het totale beschikbare FIP-budget dat besteed wordt aan kinderbijslag, per leeftijdscategorie.

 

Warrants, weinig gekozen maar groot budget

Slechts 652 of 8,61% van de werknemers kozen voor aandelenopties. Desondanks is dit het extralegale voordeel waar, na de auto, het grootste percentage van het totale budget aan besteed werd, namelijk 7,26%. Werknemers besteden er dus een aanzienlijk deel van hun beschikbare budget aan. Dit komt omdat ze zeer interessant zijn wat betreft bruto – netto verhouding.

Inspelen op pertinente vraag

Intekenen voor FIP is niet verplicht, maar bij Unleashed schreef iedereen zich in. Een duidelijk signaal dat flexibele verloning inspeelt op een pertinente vraag. 

 

Een jaar na de introductie van FIP bleek uit de enquête voor ‘Great Place to Work®’ dat de interne tevredenheid over verloning en het samenstellen van verloningspakketten met maar liefst 15% was gestegen", zegt Sofie Van Eemeren, HR & People Lead bij Unleashed, de nieuwe naam van het bedrijf achter Mobile Vikings. 

 

Over SD Worx

SD Worx biedt wereldwijd een volledige dienstverlening op het vlak van Payroll, HR en Tax & Legal. Ruim 3.600 medewerkers bedienen meer dan 60.000 klanten in de privé- en publieke sector, van kmo's tot zeer grote organisaties. Zij bieden loonberekening en -administratie, opleiding, HR-research, sociaaljuridische, fiscale en HR consultancy, gespecialiseerde software voor personeelsdiensten en ondersteuning ter plaatse.

SD Worx berekent maandelijks 4,15 miljoen lonen en heeft eigen kantoren in België (HQ), Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. SD Worx is medeoprichter van de Payroll Services Alliance die instaat voor 32 miljoen loonberekeningen.

Meer info op www.sdworx.com

Contacteer ons
Pieter Goetgebuer Persverantwoordelijke, SD Worx
Pieter Goetgebuer Persverantwoordelijke, SD Worx
Over SD Worx

Als toonaangevende Europese speler in payroll en HR, biedt SD Worx wereldwijd diensten op het gebied van payroll, HR, juridische ondersteuning, training, automatisering, consultancy en outsourcing. Het stelt hierbij de klant centraal, kiest volop voor digitalisering en zet in op internationale groei. Vandaag vertrouwen meer dan 65.000 grote en kleine organisaties wereldwijd op de meer dan 70 jaar ervaring van SD Worx.

De 4.150 medewerkers van SD Worx zijn actief in tien landen: België (HQ), Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. SD Worx berekent de lonen van zo’n 4,4 miljoen werknemers en boekte in 2017 een omzet van €443 miljoen. SD Worx is medeoprichter van de Payroll Services Alliance, een wereldwijd strategisch netwerk van toonaangevende payrollbedrijven die samen instaan voor 32 miljoen loonberekeningen.

 

Meer info op: www.sdworx.com