Twee derde Belgische werknemers tevreden over loon

  • 67% is tevreden met samenstelling van totale beloningspakket
  • Positieve evolutie in de algemene tevredenheid over het loon
  • 66% wil zelf de samenstelling van het loonpakket bepalen
  • 92% heeft hier geen inspraak in
Meer dan twee derde van de Belgen is tevreden over zijn loon, dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging NV België door HR-dienstenverlener SD Worx bij 2.500 Belgische werknemers. Dit jaar blijft de algemene tevredenheid over het loon stijgen. Werknemers geven aan een marktconforme verloning te krijgen in verhouding tot hun takenpakket en het loon van hun collega's. Wel zegt twee derde van de Belgische werknemers meer inspraak te willen in de samenstelling van hun loonpakket, terwijl slechts een kleine minderheid daartoe de kans krijgt. 

Aan de hand van enkele stellingen peilt de enquête van SD Worx ieder jaar naar hoe tevreden en geëngageerd de Belg is op de werkvloer. Uit de resultaten dit jaar blijkt onder andere dat de gemiddelde werknemer tevreden is over zijn loon en de samenstelling van het loonpakket.

Iets meer dan twee derde (67%) van de ondervraagden vindt dat de samenstelling van het totale beloningspakket voldoet aan de behoeften. Verder vindt 63,8% dat het totale beloningspakket in verhouding staat tot het takenpakket. Volgens 62,2% staat het totale beloningspakket in verhouding tot de prestaties.

66% van de werknemers vindt het totale beloningspakket correct in vergelijking met dat van collega’s binnen de eigen organisatie. 65,4% vindt het totale beloningspakket correct in vergelijking met dat van andere werknemers op de arbeidsmarkt.

Belang van marktconforme verloning

Het onderzoek peilde ook naar wat werknemers over flexibele verloning vinden. 66,3% van de respondenten wil zelf de samenstelling van het beloningspakket bepalen, al geeft maar liefst 92% aan hier niet de kans toe te krijgen.

Op de vraag wat werknemers dan precies aan hun beloningspakket willen wijzigen, geeft 12,8% aan liever meer cash en minder voordelen te krijgen; 11,2% zou opteren voor meer vrije tijd en minder extralegale voordelen; 8,7% van de respondenten zou een deel van hun cash loon inruilen voor meer vrije tijd.

“In het algemeen blijken werknemers tevreden over hun beloningspakket en de verhouding van hun loon ten opzichte van andere werknemers, zowel binnen als buiten de eigen organisatie. Om medewerkers aan te trekken en te behouden, is een correcte verloning van groot belang. Maar wat is een marktconforme verloning precies? Via onze online toepassing Reward Profiler™ kan een bedrijf benchmarken en de lonen en loonpakketten vergelijken met soortgelijke organisaties in de markt op basis van sector, regio etc.", zegt Leen Van Damme, Business Unit Manager Consulting bij SD Worx.

Over SD Worx

SD Worx biedt in Europa, Amerika en Canada een volledige dienstverlening op het vlak van Payroll, HR en Tax & Legal. Ruim 3.600 medewerkers bedienen meer dan 60.000 klanten in de privé- en publieke sector, van kmo's tot zeer grote organisaties. Zij bieden loonberekening en -administratie, opleiding, HR-research, sociaaljuridische, fiscale en HR consultancy, gespecialiseerde software voor personeelsdiensten en ondersteuning ter plaatse.

SD Worx berekent maandelijks 4,15 miljoen lonen en heeft eigen kantoren in België (HQ), Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. SD Worx is medeoprichter van de Payroll Services Alliance die instaat voor 31 miljoen loonberekeningen.

Meer info op www.sdworx.com

Contacteer ons
Pieter Goetgebuer Persverantwoordelijke , SD Worx
Pieter Goetgebuer Persverantwoordelijke , SD Worx
Over SD Worx

Als toonaangevende Europese speler in payroll en HR, biedt SD Worx wereldwijd diensten op het gebied van payroll, HR, juridische ondersteuning, training, automatisering, consultancy en outsourcing. Het stelt hierbij de klant centraal, kiest volop voor digitalisering en zet in op internationale groei. Vandaag vertrouwen meer dan 65.000 grote en kleine organisaties wereldwijd op de meer dan 70 jaar ervaring van SD Worx.

De 4.150 medewerkers van SD Worx zijn actief in tien landen: België (HQ), Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. SD Worx berekent de lonen van zo’n 4,4 miljoen werknemers en boekte in 2017 een omzet van €443 miljoen. SD Worx is medeoprichter van de Payroll Services Alliance, een wereldwijd strategisch netwerk van toonaangevende payrollbedrijven die samen instaan voor 32 miljoen loonberekeningen.

 

Meer info op: www.sdworx.com