Structurele tewerkstelling in Belgische kmo’s nooit zo hoog

  • Kmo-jobindex bereikt recordhoogte met 112,3 punten na het derde kwartaal van 2015
  • Sterke maand september doet op het beste hopen voor toekomst
  • Industrie en kleinste kmo’s scoren goed
  • Brussel herpakt zich spectaculair met een stijging van 1,2% 
Antwerpen - De driemaandelijkse kmo-jobindex van SD Worx staat met 112,3 punten tijdens het derde kwartaal van 2015 op een nieuw record. Dit betekent dat er sinds december 2005, het moment waarop de jobindex startte, 12,3 meer mensen werken bij bedrijven die tot 100 werknemers tewerkstellen. Nooit was de structurele tewerkstelling binnen de Belgische kmo’s zo hoog. Het voorbije kwartaal steeg de tewerkstelling voor de derde keer op rij, nu met 0,4% ten opzichte van het tweede kwartaal. Vooral de sterke maand september doet hopen dat de positieve tendens nog even zal aanhouden. De stijging geldt voor alle regio’s en voor alle sectoren, met de industriële sector als uitschieter. Het Brussels Gewest kent, na jaren aarzeling, een groei van niet minder dan 1,2%. 

Nieuw record voor kmo-jobindex

“112,3 is het hoogste cijfer dat de kmo-jobindex sinds de eerste meting van december 2005 liet optekenen. Het derde en vierde kwartaal van 2011 (112,2 & 111,9), waren tot nu toe de topkwartalen. Nadien kenden we een terugval naar 110,5 punten, tot eind december 2013. Vervolgens begon de jobindex aan een trage, maar gestage remonte die ons nu dus tot een nieuw record brengt,” aldus Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo’s bij SD Worx.

Maandevolutie

Tijdens het derde kwartaal van 2015 steeg de jobindex met 0,4%. Het recordcijfer van 112,3 is vooral te danken aan een schitterende maand september. Met een stijging van 0,83% is dit de grootste septembergroei ooit.

Een derde kwartaal is normaliter niet het beste qua tewerkstellingsgroei omwille van de zomermaanden juli en augustus, maar vanaf september wordt er traditioneel weer meer aangeworven.

Opmerkelijke groei in Brussel

Terwijl de gestage groei van de voorbije kwartalen vooral te danken was aan de herstellende tewerkstelling in Vlaanderen, zijn nu ook de cijfers van Wallonië en het Brussels Gewest positief. 

Opvallend is de sprong van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat blonk de voorbije kwartalen allesbehalve uit in positieve cijfers. Met een stijging van 1,2% maakt het meteen het verlies van de voorbije kwartalen goed en komt het op jaarbasis zelfs uit op een winstmarge van 0,6%. Vlaanderen steeg de voorbije kwartalen nog meer (+1,4%), Wallonië eindigt op jaarbasis met een nipt negatief cijfer van -0,1%. Eigen aan het Brusselse kmo-landschap is dat de grootste winst vooral terug te vinden is in de tertiaire sector (commerciële dienstverlening), en meer specifiek nog in de financiële consultancy en de IT-bedrijven.

Kleinere kmo’s stijgen het meest en ook industrie doet het goed

Nog twee andere cijfers versterken de positieve tendens van het derde kwartaal: het zijn vooral de kleinste kmo’s (tot twintig werknemers) die aanwerven, en dit al voor de tweede keer op rij (0,4% tijdens het tweede, 0,3% tijdens het derde kwartaal). Ook zijn er in de industrie, de secundaire sector, gedurende de voorbije drie maand bijna een half procent meer mensen tewerkgesteld. In de tertiaire en quartaire sector kwam dit neer op een 0,27% en 0,39%.

“Als kleine kmo’s aanwerven, en de industrie doet dat ook, dan wijst dit op een structureel vertrouwen in de economie,” besluit Johan Van Duyse. 

De ‘KMO-jobindex’ van SD Worx. De kmo-jobindex van SD Worx geeft sinds eind 2005 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in kmo’s. Structurele tewerkstelling houdt in dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenjobs, niet in het onderzoek zijn opgenomen. De jobindex is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen in totaal 157.670 personen tewerkstellen.

SD Worx         
SD Worx biedt onder het ‘Proxy’ label specifieke dienstverlening aan kmo’ers aan, ook over het maken van afspraken rond de extralegale voordelen. De Divisie kmo van SD Worx telt meer dan 400 medewerkers.
Samen staan ze in voor meer dan 40.000 kmo-werkgevers die in totaal meer dan 250.000 werknemers tewerkstellen. De dienstverlening is, via meer dan 25 kantoren, sterk regionaal uitgebouwd. Elke regionale kmo-ploeg biedt een totaaldienstverlening rond loonberekening, sociale wetgeving en personeelsbeleid, met praktisch advies van een vertrouwenspersoon die de kmo-problematiek door en door kent.

Contacteer ons
Johan Van Duyse strategisch adviseur kmo’s, SD Worx
Johan Van Duyse strategisch adviseur kmo’s, SD Worx
Over SD Worx

Als toonaangevende Europese speler in payroll en HR, biedt SD Worx wereldwijd diensten op het gebied van payroll, HR, juridische ondersteuning, training, automatisering, consultancy en outsourcing. Het stelt hierbij de klant centraal, kiest volop voor digitalisering en zet in op internationale groei. Vandaag vertrouwen meer dan 65.000 grote en kleine organisaties wereldwijd op de meer dan 70 jaar ervaring van SD Worx.

De 4.150 medewerkers van SD Worx zijn actief in tien landen: België (HQ), Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. SD Worx berekent de lonen van zo’n 4,4 miljoen werknemers en boekte in 2017 een omzet van €443 miljoen. SD Worx is medeoprichter van de Payroll Services Alliance, een wereldwijd strategisch netwerk van toonaangevende payrollbedrijven die samen instaan voor 32 miljoen loonberekeningen.

 

Meer info op: www.sdworx.com