Langdurig ziekteverzuim in retailsector bereikt recordhoogte in 2015

Uit cijfers van HR-dienstenverlener SD Worx blijkt dat het ziekteverzuim in de retailsector met 6,70% een recordhoogte heeft bereikt in 2015. Sinds 2008 kampt de sector met een stijgende trend, die opvallend sterker is dan in andere sectoren. Vooral bij oudere werknemers is het ziekteverzuim steeds hoger: van de +55-jarigen is gemiddeld 10% langdurig afwezig (ononderbroken tussen één maand en één jaar afwezig). Om in de toekomst samen met klanten proactief op verzuim in te spelen, werkt SD Worx momenteel aan een predicatief model. Aan de hand van data wordt gemeten wanneer een bepaalde piek zich kan voordoen. 

Stijgende trend sinds 2008 in de retailsector

Sinds 2008 breekt het totale ziekteverzuim in de retailsector jaarlijks alle records: van 5,03% in 2008 tot 6,70% in 2015. Op de 100 gewerkte uren, is de werknemer in de retail gemiddeld 6,7% afwezig door ziekte. Ziekteverzuim is een probleem dat in elke sector voorkomt, vorig jaar bereikte het een record van maar liefst 5,41% voor het totale verzuim (kort en lang), maar de retailsector springt er dus opvallend uit. Belangrijke oorzaken voor de jaarlijkse stijging zijn een hogere werkdruk, meer stress, een complexere work life balance, de huidige economische realiteit en de verhoogde pensioenleeftijd. Uit de cijfers blijkt dat het vaak de grotere ketens zijn die met verzuim te maken hebben.

Bij +55-jarigen loopt langdurig ziekte op tot meer dan 10%

Als we kijken naar de leeftijd, blijkt dat jongere werknemers traditioneel hoger scoren in het aantal kortdurende afwezigheden (minder dan een maand ononderbroken afwezigheid) dan hun oudere collega's. Bij oudere werknemers is er meer sprake van langdurige afwezigheden, die vaak gepaard gaan met ernstige aandoeningen zoals rugklachten en depressies. Naarmate er steeds langer gewerkt moet worden, zal verzuim dan ook een actief te managen uitdaging worden voor elke onderneming.

Predicatief model van SD Worx

Toch nemen veel bedrijven al positieve maatregelen om het verzuim te verminderen. Ziekteverzuim komt in bedrijven nog vaak negatief aan bod, terwijl een diepgaande analyse van data vaak verrassende inzichten oplevert en aangeeft waar het substantieel probleem zit. Bedrijven die hier inzicht in hebben, kunnen de ‘verzuimcultuur' aanpakken en leidinggevenden coachen.

"Bij SD Worx werken we volop aan een predicatief model om verzuim in kaart te brengen, want meten is weten. Als we een bepaalde piek kunnen voorspellen, kunnen we samen met de klant proactief reageren. We zien vaak uitschieters in bepaalde winkels, waar snel ingegrepen kan worden. Dat deze preventieve aanpak succes kent, hebben we intussen al gemerkt bij verzuimtrajecten in enkele grotere ketens", zegt Peter Van Ostaeyen, verantwoordelijke voor de Retail sector binnen SD Worx.

 Over SD Worx

SD Worx biedt in Europa, Amerika en Canada een volledige dienstverlening op het vlak van Payroll, HR en Tax & Legal. Ruim 2.700 medewerkers bedienen meer dan 60.000 klanten in de privé- en publieke sector, van kmo's tot zeer grote organisaties. Zij bieden loonberekening en -administratie, opleiding, HR-research, sociaaljuridische, fiscale en HR consultancy, gespecialiseerde software voor personeelsdiensten en ondersteuning ter plaatse.

SD Worx berekent elke maand zowat 2,35 miljoen lonen internationaal en heeft eigen kantoren in België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. SD Worx is medeoprichter van de Payroll Services Alliance die instaat voor 31 miljoen loonberekeningen.

Meer info op www.sdworx.com

Contacteer ons
Pieter Goetgebuer Persverantwoordelijke , SD Worx
Pieter Goetgebuer Persverantwoordelijke , SD Worx
Over SD Worx

Als toonaangevende Europese speler in payroll en HR, biedt SD Worx wereldwijd diensten op het gebied van payroll, HR, juridische ondersteuning, training, automatisering, consultancy en outsourcing. Het stelt hierbij de klant centraal, kiest volop voor digitalisering en zet in op internationale groei. Vandaag vertrouwen meer dan 65.000 grote en kleine organisaties wereldwijd op de meer dan 70 jaar ervaring van SD Worx.

De 4.150 medewerkers van SD Worx zijn actief in tien landen: België (HQ), Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. SD Worx berekent de lonen van zo’n 4,4 miljoen werknemers en boekte in 2017 een omzet van €443 miljoen. SD Worx is medeoprichter van de Payroll Services Alliance, een wereldwijd strategisch netwerk van toonaangevende payrollbedrijven die samen instaan voor 32 miljoen loonberekeningen.

 

Meer info op: www.sdworx.com