Kwart meer bedrijven werft eerste werknemer aan dankzij taxshift

Sinds de invoering van de taxshift hebben 25% meer starters voor het eerst een werknemer aangeworven in vergelijking met dezelfde periode in 2015. Dit blijkt uit eerste cijfers van HR-dienstenleverancier SD Worx. Dankzij de taxshift maatregel worden ondernemers voortaan vrijgesteld van patronale basisbijdragen voor een eerste aanwerving. Met een kwart meer bedrijven die een eerste werknemer aanwerft, mist de maatregel zijn effect niet.

De taxshift maatregel creëert een gunstig klimaat voor starters om over te gaan tot eerste aanwervingen, zo blijkt uit resultaten van SD Worx. In 2016 hebben 25% meer jonge ondernemers een eerste werknemer in dienst genomen in vergelijking met dezelfde periode in 2015.

Jan Boden, Business Manager Divisie KMO bij SD Worx: “Goed nieuws voor de Belgische economie, want de overheidsmaatregelen zorgen voor een golf van nieuwe aanwervingen. Starters voelen zich veiliger en durven vaker de stap te zetten om vaste medewerkers in dienst te nemen. We merken wel dat de meeste jonge ondernemers de taxshift kennen, maar niet altijd volledig geïnformeerd zijn over de exacte inhoud en voordelen van de maatregel. De verrassing over de voordelen is vaak extra groot als we hen het volledige plaatje schetsen.”

Pieterjan Muller, zaakvoerder bij kampadmin.be licht toe: “Ik was op de hoogte van de nieuwe taxshift maatregel, maar wist pas precies wat het inhield toen ik bij SD Worx aanklopte. De voordelen waren nog voordeliger dan ik initieel dacht en hebben mij extra over de streep getrokken om iemand vast in dienst te nemen. Voordien werkte ik vooral met freelancers om al het werk rond te krijgen, maar nu is het zelfs voordeliger om iemand vast in dienst te nemen. Dankzij het duwtje in de rug van de overheid denk ik er zelfs aan om in de nabije toekomst nog mensen aan te werven, zodat we ons binnen het bedrijf nóg beter kunnen specialiseren.”

De maatregel in het kort

Ter herinnering: de maatregel bepaalt dat een ondernemer sinds 1 januari 2016 een nagenoeg volledige vrijstelling van (basis)werkgeversbijdragen geniet voor een eerste aanwerving. De vrijstelling geldt voor de volledige tewerkstellingsperiode, dus in principe voor onbepaalde duur. Ze kan worden toegepast op tewerkstellingen die aanvangen tussen 1/1/2016 en 31/12/2020. Binnen deze vijf jaren kan het voordeel ‘opgestart’ worden voor elke ondernemer die voor de eerste keer een werknemer aanwerft. De toepassing van de vrijstelling zal langer kunnen doorlopen dan eind 2020 aangezien het gaat om een vrijstelling gedurende de volledige tewerkstellingsperiode van een eerste werknemer.

Over SD Worx

SD Worx biedt in Europa, Amerika en Canada een volledige dienstverlening op het vlak van Payroll, HR en Tax & Legal. Ruim 3.600 medewerkers bedienen meer dan 60.000 klanten in de privé- en publieke sector, van kmo's tot zeer grote organisaties. Zij bieden loonberekening en -administratie, opleiding, HR-research, sociaaljuridische, fiscale en HR consultancy, gespecialiseerde software voor personeelsdiensten en ondersteuning ter plaatse.

SD Worx berekent maandelijks 4,15 miljoen lonen en heeft eigen kantoren in België (HQ), Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. SD Worx is medeoprichter van de Payroll Services Alliance die instaat voor 31 miljoen loonberekeningen.

Meer info op www.sdworx.com

Contacteer ons
Pieter Goetgebuer Persverantwoordelijke , SD Worx
Pieter Goetgebuer Persverantwoordelijke , SD Worx
Over SD Worx

Als toonaangevende Europese speler in payroll en HR, biedt SD Worx wereldwijd diensten op het gebied van payroll, HR, juridische ondersteuning, training, automatisering, consultancy en outsourcing. Het stelt hierbij de klant centraal, kiest volop voor digitalisering en zet in op internationale groei. Vandaag vertrouwen meer dan 65.000 grote en kleine organisaties wereldwijd op de meer dan 70 jaar ervaring van SD Worx.

De 4.150 medewerkers van SD Worx zijn actief in tien landen: België (HQ), Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. SD Worx berekent de lonen van zo’n 4,4 miljoen werknemers en boekte in 2017 een omzet van €443 miljoen. SD Worx is medeoprichter van de Payroll Services Alliance, een wereldwijd strategisch netwerk van toonaangevende payrollbedrijven die samen instaan voor 32 miljoen loonberekeningen.

 

Meer info op: www.sdworx.com