Kmo’s optimistisch over volgend kwartaal: nog nooit verwachtten zo weinig kmo’s minder werk

Antwerpen, Het optimisme bij onze kmo’s inzake tewerkstelling blijft nu al een jaar lang op dezelfde hoogte. Er is dus sprake van een duurzame positieve kijk op de economie en op de tewerkstelling. Dat blijkt uit de 28e tewerkstellingsenquête die HR-dienstverlener SD Worx organiseerde bij bedrijven tot 100 medewerkers. Opvallend: het percentage pessimisten was nog nooit zo laag: amper 7,5% van de kmo’s verwacht minder werk en slechts 4,5% denkt tegen het einde van dit jaar minder medewerkers te tellen. 

Een op drie werft aan, één op vijftien ontslaat

Eén op de drie kmo’s (32,4%) zal het volgende kwartaal aanwerven. Die nieuwe medewerkers zijn voor het overgrote deel (73,5%) bedoeld om uit te breiden en niet om vertrekkende medewerkers te vervangen. Dit is een status-quo ten opzichte van het vorige kwartaal (32,9%), maar een lichte daling in vergelijking met het najaar van 2016, toen het optimisme heel groot was 36,3%).

Amper 7,4% denkt eraan komend kwartaal mensen te ontslaan. De helft hiervan zal de werknemer die verdwijnt ook vervangen. Van jobdestructie is er dus helemaal geen sprake.

Vooral de kleinste kmo’s (tot vijf werknemers) werven  aan om uit te breiden (85%), zij denken er nauwelijks aan om werknemers te ontslaan (4,8%). Bij de grootste kmo’s (55 tot 99 werknemers) denkt 71,7% aan uit breiden en 13% denkt werknemers te zullen ontslaan.

 

Dit bewijst nog maar eens dat de economie aantrekt: de kleinste kmo’s springen altijd zeer voorzichtig om met zowel het aanwerven als het ontslaan van medewerkers. Dat net zij nu, meer dan vroeger, aanwerven om uit te breiden, is een zeer goed teken”, aldus Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo bij SD Worx.

 

Ook blijvend optimisme rond orderboekje

Voor het vierde kwartaal op rij schommelt het percentage kmo’s dat verwacht dat de hoeveelheid werk zal toenemen rond de recordhoogte van 36%. Opvallend is dat het aantal pessimisten, zij die denken dat er minder werk zal zijn, in twee jaar tijd nagenoeg halveerde: van 14,2% in augustus 2015 naar 7,5% vandaag. Een absoluut laagterecord.

De verwachtingen met betrekking tot hoeveelheid werk en aanwervingsintenties zijn uiteraard met elkaar gelinkt. 71% van de bedrijven die eraan denken om in het komende kwartaal aan te verwerven verwacht meer werk te zullen hebben. Bij de bedrijven die geen aanwervingsintenties hebben, verwacht slecht 19,5% dat er meer werk zal zijn.

Ook optimisme op langere termijn

Op de vraag of er tegen het einde van het jaar meer medewerkers in hun kmo zullen zijn, antwoordde 35% van de zaakvoerders “ja”. Amper 4,5% denkt het jaar met minder medewerkers te zullen afsluiten. Ook dit is het laagste cijfer sinds SD Worx met de bevraging begon.

 

In de driemaandelijkse tewerkstellingsprognose van SD Worx zijn voor de 28ste keer een voor België representatief aantal kmo's bevraagd naar hun verwachtingen over tewerkstelling. Aan deze editie van de enquête namen 659 bedrijven van 1 - 99 werknemers deel. Voor de volledige steekproef bedraagt de foutenmarge 2,5%. De bevraging werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau WES.

Over SD Worx

SD Worx biedt onder het ‘Proxy’ label specifieke dienstverlening aan kmo’s aan, ook over afspraken maken rond extralegale voordelen. De Divisie KMO van SD Worx telt meer dan vierhonderd medewerkers.

Samen staan ze in voor ruim 47.000 kmo-werkgevers die in totaal meer dan 280.000 werknemers tewerkstellen. De dienstverlening is, via 26 kantoren, sterk regionaal uitgebouwd. Elke regionale kmo-ploeg biedt een totaaldienstverlening rond loonberekening, sociale wetgeving en personeelsbeleid, met praktisch advies van een vertrouwenspersoon die de kmo-problematiek door en door kent.

Meer info op www.sdworx.com

 

 

Contacteer ons
Johan Van Duyse Strategisch adviseur kmo's, SD Worx
Johan Van Duyse Strategisch adviseur kmo's, SD Worx
Over SD Worx

Als toonaangevende Europese speler in payroll en HR, biedt SD Worx wereldwijd diensten op het gebied van payroll, HR, juridische ondersteuning, training, automatisering, consultancy en outsourcing. Het stelt hierbij de klant centraal, kiest volop voor digitalisering en zet in op internationale groei. Vandaag vertrouwen meer dan 65.000 grote en kleine organisaties wereldwijd op de meer dan 70 jaar ervaring van SD Worx.

De 4.150 medewerkers van SD Worx zijn actief in tien landen: België (HQ), Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. SD Worx berekent de lonen van zo’n 4,4 miljoen werknemers en boekte in 2017 een omzet van €443 miljoen. SD Worx is medeoprichter van de Payroll Services Alliance, een wereldwijd strategisch netwerk van toonaangevende payrollbedrijven die samen instaan voor 32 miljoen loonberekeningen.

 

Meer info op: www.sdworx.com