Kmo-tewerkstelling blijft op recordhoogte

  • Structurele tewerkstelling steeg met 0,34% in het tweede kwartaal van 2016
  • Vooral Vlaanderen deed het uitstekend (+0,6%)
  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest maakt moeilijke maand april net niet goed op kwartaalbasis met daling van 0,2%
  • Meertewerkstelling het hoogst in quartaire sector (+1,55%)
De driemaandelijkse kmo-jobindex van SD Worx toont aan dat Belgische kmo’s de positieve trend van het eerste kwartaal inzake tewerkstelling aanhouden. Na een gestage groei tot 2008 kwam er een stagnatie tot 2011, waarin er een lichte heropflakkering was. Na een weinig spectaculaire periode lijkt 2016 echter een ‘grand cru’ jaar te worden, met een eerste kwartaal dat de hoogste stijging op kwartaalbasis in zes jaar toonde (+0,7%). Ook het tweede kwartaal doet het uitstekend, met een stijging van 0,34%. De totale groei voor het eerste halfjaar bedraagt 1,1%, het beste cijfer sinds 2011. De kmo-jobindex klokt in het tweede kwartaal af op 113,4%, alweer een nieuw record. Op jaarbasis stijgt de kmo-tewerkstelling met 1,5%.

Jobindex op hoogste peil sinds begin van de metingen

De kmo-jobindex van SD Worx staat nu op 113,4%. Sinds december 2005 werken er dus  13,4 meer mensen bij bedrijven met maximum 100 werknemers.

“Vooral de tweede opvallende kwartaalstijging op rij stemt optimistisch," zegt Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo’s bij SD Worx. "We kunnen nu spreken van een structureel blijvende verbetering. Belangrijk is bovendien dat alle sectoren groeien, ook de secundaire. De quartaire sector blijft de grootste stijger."

Vooral Vlaanderen scoort goed in het tweede kwartaal

Vooral in Vlaanderen steeg de kmo-tewerkstelling tijdens het tweede kwartaal. Wallonië kende een lichte groei, maar Brussel bleef in het rood. De positieve groei in de maanden mei en juni konden de slechte maand april, met een verlies van 0,7%, niet meer goedmaken. Dit gebeurde overigens wèl in Vlaanderen en Wallonië, waar april eveneens negatief was.

"Of de slechte maand april iets te maken heeft met de onzekerheid na de aanslagen van eind maart, kan uit de cijfers niet afgeleid worden," aldus Van Duyse. "Er zijn geen specifieke sectoren terug te vinden, noch kan men stellen dat vooral kleine of grotere kmo’s het slecht deden."

Bekijken we cijfers van de laatste twaalf maanden, dan stegen de drie gewesten wel allemaal: Vlaanderen met 1,9%, Brussel met 0,9% en Wallonië met 0,8%.

Qua provincie blijft West-Vlaanderen koploper met een stijging van niet minder dan 2,5% op jaarbasis.

Quartaire sector zorgt voor meertewerkstelling

De quartaire sector nam tijdens het voorbije kwartaal het leeuwendeel van de meertewerkstelling op zich. De sector groeide met 1,55%, voornamelijk in de gezondheidszorg en de maatschappelijke dienstverlening met en zonder huisvesting. De dienstensector (tertiaire sector) steeg met 0,5%, de secundaire sector stelt 0,4% meer mensen tewerk dan in het vorige kwartaal. De bouwsector en aanverwanten zijn hier, samen met afvalverwerking, de opvallende stijgers.

De ‘kmo-jobindex’ van SD Worx. De kmo-jobindex van SD Worx geeft sinds 2005 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in kmo’s. Structurele tewerkstelling houdt in dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenjobs, niet in het onderzoek zijn opgenomen. De jobindex is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen in totaal 157.670 personen tewerkstellen.

SD Worx         
SD Worx biedt onder het ‘Proxy’ label specifieke dienstverlening aan kmo’ers aan, ook over het maken van afspraken rond de extralegale voordelen. De Divisie kmo van SD Worx telt meer dan 400 medewerkers.

Samen staan ze in voor meer dan 40.000 kmo-werkgevers die in totaal meer dan 250.000 werknemers tewerkstellen. De dienstverlening is, via meer dan 25 kantoren, sterk regionaal uitgebouwd. Elke regionale kmo-ploeg biedt een totaaldienstverlening rond loonberekening, sociale wetgeving en personeelsbeleid, met praktisch advies van een vertrouwenspersoon die de kmo-problematiek door en door kent.

Contacteer ons
Johan Van Duyse strategisch adviseur kmo’s, SD Worx
Johan Van Duyse strategisch adviseur kmo’s, SD Worx
Over SD Worx

Als toonaangevende Europese speler in payroll en HR, biedt SD Worx wereldwijd diensten op het gebied van payroll, HR, juridische ondersteuning, training, automatisering, consultancy en outsourcing. Het stelt hierbij de klant centraal, kiest volop voor digitalisering en zet in op internationale groei. Vandaag vertrouwen meer dan 65.000 grote en kleine organisaties wereldwijd op de meer dan 70 jaar ervaring van SD Worx.

De 4.150 medewerkers van SD Worx zijn actief in tien landen: België (HQ), Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. SD Worx berekent de lonen van zo’n 4,4 miljoen werknemers en boekte in 2017 een omzet van €443 miljoen. SD Worx is medeoprichter van de Payroll Services Alliance, een wereldwijd strategisch netwerk van toonaangevende payrollbedrijven die samen instaan voor 32 miljoen loonberekeningen.

 

Meer info op: www.sdworx.com