Eerste internationale stripmuur in Antwerpen ingehuldigd

Antwerpen, Vzw Les Artistes en de Stad Antwerpen breiden het stripmurenparcours van tien Vlaamse striptekenaars uit met vijf stripmuren van internationaal gerenommeerde tekenaars. Vandaag werd de eerste internationale stripmuur in de nieuwe reeks ingehuldigd op het gebouw van SD Worx aan de Brouwersvliet. Het 300m² grote kunstwerk draagt de titel “Zeven deugden/Zeven ondeugden” en is van de hand van de Nederlandse striptekenaar Joost Swarte.

Joost Swarte (69), bekend van onder meer Humo, NRC Handelsblad en The New Yorker, is de eerste van vijf internationaal bekende striptekenaars die de muur van een Antwerps gebouw mag omtoveren in een heuse stripmuur. Het initiatief van vzw Les Artistes, in samenwerking met de Stad Antwerpen, is een uitbreiding van het huidige stripmurenparcours in de stad, dat momenteel bestaat uit tien stripmuren van Vlaamse artiesten. Dit project kreeg al erkenning in verschillende internationale kranten. The New York Times noemde het bijvoorbeeld “a must” om te bezichtigen in Antwerpen.

 

Cultuur is wat Antwerpen verbindt met alle grote steden in de wereld. Een groeiend enthousiasme voor de beeldcultuur en een belangrijke toename van het toerisme zijn daar het resultaat van. Door de uitbreiding van ons stripmurenparcours met het werk van internationaal bekende auteurs, zal de weerklank alleen maar groter worden”, aldus Linda Torfs van vzw Les Artistes.

 

Het kunstwerk van Swarte op de muur van SD Worx kreeg de titel “Zeven deugden/Zeven ondeugden” en behandelt een tijdloos thema: de menselijke eigenschappen, die opgedeeld kunnen worden in deugden en ondeugden. De tekeningen van Swarte zijn geen letterlijke illustratie van de begrippen, maar houden mensen een spiegel voor.

 

Het is een muur voor iedereen, met een rijke iconografie die teruggaat naar het begin der tijden maar actueel blijft tot de dag van vandaag, voor iedereen”, aldus Swarte.

 

Joost Swarte is een Nederlandse cartoonist en striptekenaar met Antwerpse roots. Hij publiceerde zowel in Belgische als internationale kranten en magazines en staat bekend als de bedenker van de term klare lijn, waarmee de tekenstijl van Hergé en zijn navolgers beschreven wordt.

 

Dit is een zeer mooi project, waar ik dan ook met heel veel plezier aan heb meegewerkt. Als locatie koos ik voor de muur van SD Worx op het Eilandje. Het is een heel imposante muur, die bovendien in een zeer bruisende buurt ligt en voor iedereen goed zichtbaar is”, stelt Swarte.

 

Cathy Geerts, HR directeur SD Worx België: “Kunst ligt ons na aan het hart. Al van bij de oprichting, meer dan zeventig jaar geleden, verzamelt SD Worx kunst, omdat het inspireert en motiveert. Kunst zet aan tot reflectie, opent de ogen en verruimt de blik op de wereld. Kunstenaars exposeren geregeld in onze gebouwen. Het was dan ook met veel plezier dat we ons gebouw aan de Brouwersvliet ter beschikking stelden voor de eerste internationale stripmuur in Antwerpen.” 

 

Contacteer ons
Pieter Goetgebuer Persverantwoordelijke, SD Worx
Pieter Goetgebuer Persverantwoordelijke, SD Worx
Over SD Worx

Als toonaangevende Europese speler in payroll en HR, biedt SD Worx wereldwijd diensten op het gebied van payroll, HR, juridische ondersteuning, training, automatisering, consultancy en outsourcing. Het stelt hierbij de klant centraal, kiest volop voor digitalisering en zet in op internationale groei. Vandaag vertrouwen meer dan 65.000 grote en kleine organisaties wereldwijd op de meer dan 70 jaar ervaring van SD Worx.

De 4.150 medewerkers van SD Worx zijn actief in tien landen: België (HQ), Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. SD Worx berekent de lonen van zo’n 4,4 miljoen werknemers en boekte in 2017 een omzet van €443 miljoen. SD Worx is medeoprichter van de Payroll Services Alliance, een wereldwijd strategisch netwerk van toonaangevende payrollbedrijven die samen instaan voor 32 miljoen loonberekeningen.

 

Meer info op: www.sdworx.com