Bijna zes op de tien retail medewerkers werkt deeltijds

Antwerpen, De meerderheid van de werknemers in de retail-sector werkt deeltijds. Terwijl in België gemiddeld 33% van de actieve bevolking deeltijds werkt, loopt dit in de retail op tot bijna 58%. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener SD Worx. 

SD Worx keek naar bedrijven die handelsactiviteiten uitvoeren en minimaal vijftig medewerkers in dienst hebben (paritair comité 311). Vorig jaar werkte 57,95% van de medewerkers in de retailsector deeltijds, een groot verschil met het cijfer over alle sectoren heen, waar in 2016 gemiddeld 33,28% deeltijds werkte. Wel wordt de kloof tussen de retail en de andere sectoren de laatste jaren iets kleiner. Zo kwam deeltijds werk in 2008 dubbel zo vaak voor in retail (51,12%) als in andere sectoren (25,25%). De retail is een typische sector waar nood is aan flexibiliteit om pieken en dalen van klanten op te vangen. Dit verklaart mee waarom het aandeel deeltijdsen in de retail groter is dan elders.

Een nieuwe manier van werken

 

Volgens Peter Van Ostaeyen, retail-expert bij SD Worx, zal deeltijds werken in de retail nog verder toenemen door de nieuwe manier van werken in de sector: “Meer en meer ketens zetten in op onlineverkoop en kiezen voor een omnichannel strategie. Verschillende verkoopkanalen worden daarbij gecombineerd tot één geheel. De fysieke winkel, de webshop, mobiele apps en andere kanalen integreren in elkaar. Dat vraagt enorme investeringen in de bevoorradingsketen, waardoor ketens hun marges extra moeten bewaken. Door heel precies het juiste aantal medewerkers op het juiste moment in te plannen, kunnen ze kostenefficiënter werken. Als de wet-Peeters straks meer flexibiliteit mogelijk maakt, zullen retailers daar zeker dankbaar gebruik van maken.”

 

Personeelsplanning wordt door de stijgende behoefte aan flexibiliteit steeds complexer – dat wordt de grote uitdaging. Hoe flexibeler men mensen kan inzetten, hoe makkelijker het natuurlijk is om complexe puzzels te leggen. Het belang van efficiënte personeelsplanning zal alleen maar blijven toenemen”, zegt Peter s’Jongers, CEO van Protime.

 

Over SD Worx

SD Worx biedt wereldwijd een volledige dienstverlening op het vlak van Payroll, HR en Tax & Legal. Ruim 3.600 medewerkers bedienen meer dan 60.000 klanten in de privé- en publieke sector, van kmo's tot zeer grote organisaties. Zij bieden loonberekening en -administratie, opleiding, HR-research, sociaaljuridische, fiscale en HR consultancy, gespecialiseerde software voor personeelsdiensten en ondersteuning ter plaatse.

SD Worx berekent maandelijks 4,15 miljoen lonen en heeft eigen kantoren in België (HQ), Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. SD Worx is medeoprichter van de Payroll Services Alliance die instaat voor 32 miljoen loonberekeningen.

Meer info op www.sdworx.com

Contacteer ons
Pieter Goetgebuer Persverantwoordelijke, SD Worx
Pieter Goetgebuer Persverantwoordelijke, SD Worx
Over SD Worx

Als toonaangevende Europese speler in payroll en HR, biedt SD Worx wereldwijd diensten op het gebied van payroll, HR, juridische ondersteuning, training, automatisering, consultancy en outsourcing. Het stelt hierbij de klant centraal, kiest volop voor digitalisering en zet in op internationale groei. Vandaag vertrouwen meer dan 65.000 grote en kleine organisaties wereldwijd op de meer dan 70 jaar ervaring van SD Worx.

De 4.150 medewerkers van SD Worx zijn actief in tien landen: België (HQ), Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. SD Worx berekent de lonen van zo’n 4,4 miljoen werknemers en boekte in 2017 een omzet van €443 miljoen. SD Worx is medeoprichter van de Payroll Services Alliance, een wereldwijd strategisch netwerk van toonaangevende payrollbedrijven die samen instaan voor 32 miljoen loonberekeningen.

 

Meer info op: www.sdworx.com