13.650 extra kmo-medewerkers in eerste kwartaal

Antwerpen, Ook de kmo-jobindex van SD Worx schakelt zich in in de stroom aan positieve berichten rond de aantrekkende economie. Tijdens het eerste kwartaal van 2017 steeg de tewerkstelling in de Belgische bedrijven tot 100 werknemers met 0,8%; de grootste kwartaalstijging sinds 2008. In absolute cijfers kwamen er tussen januari en maart 2017 ongeveer 13.650 extra medewerkers bij, waarvan 8.500 in Vlaanderen, 2.850 in Brussel en 2.300 in Wallonië. Dat blijkt uit de ondertussen tien jaar oude kmo-jobindex van HR-dienstverlener SD Worx. 

 

Sterkste kwartaal sinds 2008

De kmo-jobindex van SD Worx onderzoekt sinds 2006 de evolutie van de structurele tewerkstelling binnen de Belgische kmo’s (bedrijven met 0 – 100 medewerkers). Op dit ogenblik klokt de kmo-jobindex af op 115, wat betekent dat er sinds 1 januari 2006 15% meer medewerkers tewerkgesteld zijn binnen de Belgische kmo’s.

De kmo-jobindex steeg tijdens het eerste kwartaal van 2017 met 0,8%. Om eenzelfde hoge stijging te zien, moeten we teruggaan tot het eerste kwartaal van 2010 en om een nog hogere stijging te ontdekken zelfs tot het eerste kwartaal van 2008 (+1,2%). Ter vergelijking: over heel 2016 steeg de tewerkstelling binnen de kmo’s met 1,86%.

Concreet betekent deze 0,8% stijging dat er in de eerste drie maanden van dit jaar 13.650 extra medewerkers binnen de Belgische kmo’s bijkwamen.

De stijging is zichtbaar in alle regio’s. In Vlaanderen kwamen er 8.500 werknemers bij (+ 0,8%), in Brussel 2.850 (+ 1,4%) en in Wallonië 2.300 (+ 0,5%).

Duurzame groei

Aangezien vooral de kleinste kmo’s in het eerste kwartaal aanwierven (+0,95%) en de industriële sector de sterkste groei kende (+ 1,03%), kan men ervan uitgaan dat deze groei structureel en duurzaam is.

 

Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo’s bij SD Worx verduidelijkt: “De kleinste kmo’s zijn traditioneel zeer voorzichtig om aan te werven, maar ook om te ontslaan. Deze stijging binnen de kmo’s mag zeker eens in de schijnwerpers gezet worden, want ze vormen toch een stevige bumper tegen de te betreuren collectieve sluitingen binnen grote bedrijven.”

 

De ‘kmo-jobindex’ van SD Worx

De kmo-jobindex van SD Worx geeft sinds 2006 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in kmo’s (bedrijven tot honderd medewerkers). Structurele tewerkstelling houdt in dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenjobs, niet in het onderzoek zijn opgenomen. De jobindex is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen 157.670 personen tewerkstellen.

Over SD Worx

SD Worx biedt onder het ‘Proxy’ label specifieke dienstverlening aan kmo’s aan, ook over afspraken maken rond extralegale voordelen. De Divisie KMO van SD Worx telt meer dan vierhonderd medewerkers.

Samen staan ze in voor ruim 47.000 kmo-werkgevers die in totaal meer dan 280.000 werknemers tewerkstellen. De dienstverlening is, via 26 kantoren, sterk regionaal uitgebouwd. Elke regionale kmo-ploeg biedt een totaaldienstverlening rond loonberekening, sociale wetgeving en personeelsbeleid, met praktisch advies van een vertrouwenspersoon die de kmo-problematiek door en door kent.

Bezoek de Grayling PR Belgium Press Room op http://press.grayling.be

Meer info op www.sdworx.com

 

 

Contacteer ons
Johan Van Duyse Strategisch adviseur kmo's, SD Worx
Johan Van Duyse Strategisch adviseur kmo's, SD Worx
Over SD Worx

Als toonaangevende Europese speler in payroll en HR, biedt SD Worx wereldwijd diensten op het gebied van payroll, HR, juridische ondersteuning, training, automatisering, consultancy en outsourcing. Het stelt hierbij de klant centraal, kiest volop voor digitalisering en zet in op internationale groei. Vandaag vertrouwen meer dan 65.000 grote en kleine organisaties wereldwijd op de meer dan 70 jaar ervaring van SD Worx.

De 4.150 medewerkers van SD Worx zijn actief in tien landen: België (HQ), Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. SD Worx berekent de lonen van zo’n 4,4 miljoen werknemers en boekte in 2017 een omzet van €443 miljoen. SD Worx is medeoprichter van de Payroll Services Alliance, een wereldwijd strategisch netwerk van toonaangevende payrollbedrijven die samen instaan voor 32 miljoen loonberekeningen.

 

Meer info op: www.sdworx.com